Profi a premiat „Roman-Vodă”

Colegiul Naţional „Roman-Vodă” a obţinut locul I pe judeţ în cadrul campaniei Profi te premiază! Unitatea de învăţământ a câştigat un premiu constând în dotarea unui laborator IT, compus din 15 notebook-uri, un server şi echipamentul WIFI, necesar conectării în reţea a 16 calculatoare. Profesor Mihaela Tanovici, directorul CNRV Roman, a declarat că elevii au dat dovadă de spirit de echipă şi pentru a fi motivati de participarea la acest concurs, conducerea şcolii a organizat o întrecere între clase, fiind acordat un premiu, respectiv o tablă albă de scris. „Am primit invitaţia de a participa la festivitatea de închidere a ediţiei 2011 a campaniei Profi te premiază!, alături de ceilalţi directori ai şcolilor desemnate câştigătoare. La eveniment sunt invitaţi să participe ministrul Daniel Funeriu, directorul general Profi Rom Food, reprezentanţi ai MECTS, ai partenerilor campaniei, mass-media, elevi şi părinţi. Festivitatea va avea loc pe 28 noiembrie, la Şcoala 113, sector 4, Bucureşti. „La acest concurs au participat toate şcolile din Roman“, a declarat directorul Tanovici.

Campanie „Monitorul”: Dăruieşti şi primeşti

Gabriela Sava, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Roman-Vodă” a obţinut premii la concursuri şi olimpiade naţionale. Veniturile familiei nu-i permit tinerei să-şi achiziţioneze un aparat de fotografiat.

Gabriela Sava, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Roman-Vodă” este unul dintre copiii care are nevoie de sprijinul semenilor. Campania Dăruieşti şi primeşti, iniţiată de cotidianul „Monitorul”, vine în sprijinul elevilor buni la învăţătură şi al celor pe care viaţa i-a înzestrat cu calităţi deosebite dar care au o situaţie materială precară. Olimpică la istorie şi cea mai bună din clasa a XII-a G, Gabriela îşi doreşte să devină magistrat. Doar pentru 10 lei, nu a putut beneficia de o bursă şcolară, singurul venit al familiei cu trei copii fiind salariul modest al mamei. Din puţinii bani pe care îi are, adolescenta îşi cumpără cărţi, investind în instruirea sa, convinsă fiind că doar muncind şi perseverând îşi va atinge ţelul. Profesorii o admiră pe eleva care a adus anul acesta faimă şcolii, prin menţiunea pe care aceasta a obţinut-o la Olimpiada Naţională de Istorie. La prima vedere, tânăra nu pare să aibă mai mult de 15-16 ani, ţinând cont de statura sa şi de modestia pe care puţine fete de vârsta sa o au. „Gabriela este una dintre elevele care pune suflet în tot ceea ce face. Mai mult de atât, s-a remarcat la concursuri şi olimpiade şcolare, prin rezultatele bune la învăţătură, prin perseverenţa şi munca de care a dat dovadă în cei patru ani de şcoală. Veniturile familiei sale au ţinut-o departe de achiziţionarea unui aparat foto, pe care şi-l doreşte foarte mult. Desigur, nu este singurul copil în această situaţie, însă ce am sesizat la această elevă a fost dorinţa de a învăţa pentru a ajunge apoi studentă la o facultate de drept. Merită cu prisosinţă sprijinul semenilor. Poate cineva ar putea aduce un zîmbet pe chipul acestei copile”, a declarat profesor Mihaela Tanovici, directorul Colegiului „Roman-Vodă”. Gabriela a mărturisit că îşi doreşte de Crăciun un aparat de fotografiat, însă nu are banii necesari. Moş Crăciun i-ar putea îndeplini acest vis, graţie celor dispuşi să-i ofere acest dar. „Cea mai mare preocupare a mea este să învăţ. Nimic nu mă poate distrage de la visul pe care îl am, de a deveni un bun magistrat. Şi pentru că aminitirile nu pot fi mai bine păstrate decît imortalizate în fotografii m-aş bucura nespus să primesc un astfel de aparat. În rest, mă bucur că sunt tot timpul aproape de colegi, de activităţile din clasă, la care particip cu plăcere. Şi îmi place foarte mult istoria, un obiect de studiu fascinant. Profesorii de la CNRV sînt deosebiţi şi dedicaţi activităţii didactice, de aceea le port respect”, a spus Gabriela Sava.
Campanie „Monitorul”: Dăruieşti si primeşti

Şi-a donat alocaţia pe trei luni pentru copiii nevoiaşi

O elevă din clasa a IV-a de la Colegiul „Roman-Vodă” a donat alocaţia pe 3 luni în folosul copiilor nevoiaşi. Miruna Mihaela Ignat este un copil inimos, despre care doamna învăţătoare Anişoara Cojocaru are numai cuvinte de laudă.

Miruna Mihaela Ignat are numai 10 ani, însă o inimă de aur, venind în sprijinul copiilor fără posibilităţi materiale, donându-şi alocaţia pe 3 luni. În cadrul campaniei Dăruieşti şi Primeşti, iniţiată de cotidianul „Monitorul de Neamţ şi de Roman”, am descoperit acest copil minunat care a dăruit o fărâmă din sufletul său altor copii pentru care Moş Crăciun este doar un vis frumos. Miruna n-a pregetat nici un moment, atunci cînd a adus alocaţia sa pe ultimele 3 luni, pe care a pus-o într-o cutie din clasă, unde de 2 ani se fac astfel de colecte, bani care sunt donaţi mai departe către UNICEF. Miruna este elevă în clasa a IV-a la Colegiul Naţional „Roman-Vodă”. Doamna învăţătoare Anişoara Cojocaru, cea care le călăuzeşte paşii acestor copii spre cunoaştere, are numai cuvinte de laudă la adresa copilei. Cu ochii căprui, încadraţi de un chip angelic, fetiţa povesteşte cu atîta seriozitate despre implicarea sa în campaniile care au loc de fiecare dată în clasă pentru ajutorarea unor copii de condiţie materială modestă. „M-am gîndit, de ce există egoism în lume? Oare cu ce suntem noi mai presus decât altcineva? Vreau să acord o şansă copiilor care nu au posibilităţi materiale. Poate nu au şansa unei hăinuţe sau a unor ghete noi, sau poate nu au ocazia să mănânce în fiecare zi un dulce. Vreau să împart ceea ce am cu alţi copii. La ce mi-ar folosi mie alocaţia, când ştiu că sunt copii care poate nici dimineaţa nu au ce să mănînce?”, a spus Miruna Mihaela Ignat . Nu este prima dată când fetiţa a dăruit banii din alocaţie. În luna septembrie, doi copii nevoiaşi au purtat ghiozdane şi rechizite cumpărate din banii de alocaţie pe care Miruna i-a strâns în vacanţa de vară. Un suflet de copil care prin mărinimia sa ne dă tuturor o lecţie de viaţă. Învăţătoarea Mirunei, Anişoara Cojocaru a spus că Miruna este un copil admirabil, făcând parte dintre acei copii educaţi în familie, dar şi în şcoala românească. „Toţi avem de învăţat de la Miruna, este un copil special, a renunţat poate la un capriciu, pentru a dărui semenilor săi, ori acesta este un lucru minunat, prezenţa ei transmite ceva aparte, acea lumină de pe chip te face să gândeşti că în lumea asta sunt doar oameni buni. Face o «poezie» din orice lucru, pentru că atunci cînd vorbeşte are acea căldură în glas de parcă ar compune o poezie. Încă din clasa a II-a, toţi copiii au început să strîngă bani pe care i-am donat copiilor, prin UNICEF. Toţi copiii clasei a IV-a sînt copii săritori, copii care vor să-şi ajute semenii”, a spus învăţătoarea Anişoara Cojocaru. Am întrebat-o pe Miruna ce i-ar plăcea să studieze şi ce profesie ar alege pe viitor, la care fetiţa a răspuns cu sfială: „Deocamdată mă pregătesc pentru viitor, mi-ar plăcea să fiu învăţătoare undeva la ţară, să ajut copiii săraci, mi-ar plăcea să fiu medic să salvez vieţi şi aş îmbrăţişa orice profesie care m-ar apropia de oameni”.
„Mama Nata” sărbătorită de bibliotecari şi învăţători

Scriitoarea romaşcană de cărţi pentru copii, Natalia Rusu a fost sărbătorită la ceas aniversar, la Biblioteca Municipală Roman

Profesoara Natalia Rusu sau „Mama Nata”, aşa cum o cunosc cei care o îndrăgesc, a fost sărbătorită de către învăţători şi personalul de la Biblioteca „George Radu Melidon” din Roman. Peste câteva zile, distinsa doamnă va împlini vârsta de 80 de ani, prilej cu care, odată cu intrarea sa în Bibliotecă, a avut parte de o surpriză, un tort aniversar şi multe flori primite din partea celor ce o preţuiesc. Despre personalitatea şi opera doamnei profesoare Natalia Rusu s-au scris zeci de rânduri, dar nu îndeajuns încât să-i răsplătească demnitatea şi frumuseţea muncii domniei sale. S-a născut la Tighina, în Republica Moldova, pe 16 noiembrie 1931, iar în anii grei ai războiului s-a refugiat, împreună cu familia, dincoace de Prut. A terminat liceul la Roman, promoţia 1950 şi a urmat cursurile Facultăţii de Filologie la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Timp de 35 de ani a predat limba rusă şi limba şi literatura română la Liceul „Roman-Vodă”, la Şcoala nr. 7 şi la Liceul nr. 5 din Roman. „Doamna Natalia Rusu a publicat 8 volume: Culegerea de folclor «Plaiuri muşatine» în anul 2001, «Basarabie, raza mea de soare», în 2002, «Poiana cu flori tîrzii…», în 2004, «Bucurie Braşov», în 2006. Alte cărţi publicate de Natalia Rusu sunt: «Cartea bucuriei mele», «Comorile copilăriei», «Caruselul vesel», «Inima regelui Saian (poveste)». „Doamna Natalia Rusu, alături de soţul său, ilustrul profesor Ovidiu Rusu, se află printre donatorii bibliotecii noastre. Mama Nata este o fire foarte activă, optimistă şi tonică, foarte discretă, o regăsesc de multe ori în Sala de lectură, alături de ceilalţi utilizatori ai noştri, studiind şi citind după care e foarte grăbită să ajungă acasă, să scrie. Este şi motivul pentru care autoarele monografiei Colegiului Naţional „Roman-Vodă” au scris în dreptul numelui doamnei profesoare Natalia Rusu, trei cuvinte: «Tinereţe fără bătrîneţe». Îi urăm viaţă lungă doamnei profesoare“, a declarat Cristina Panaite, directorul Bibliotecii Municipale Roman. Ultima, dar nu cea din urmă carte scrisă de doamna Natalia Rusu este „Tu, iubirea mea cea mare”.

Profesor răsplătit pentru olimpicii de la Astronomie

Echipa României de Astronomie, din care fac parte şi elevi ai Colegiului Naţional „Roman-Vodă”, Roman a obţinut locul I la Olimpiada Internaţională din Silesia, Polonia, care a avut loc în perioada 25 august-3 septembrie. Profesorul de matematică Tit Tihon, din cadrul CNRV Roman şi coordonatorul Cercului de Astronomie de la CNRV Roman a fost felicitat de membrii Comisiei Naţionale de pregătire a lotului internaţional al României. Echipa României a câştigat locul I în lume la cea mai importantă probă din cadrul Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică şi anume proba pe echipe. Echipa României a învins echipa Iranului care a obţinut locul II şi echipa Indiei, clasată pe locul III. Niciodată drapelul românesc nu a fost premiat cu 5 medalii de aur. De asemenea, au fost obţinute două medalii de bronz, la probele individuale. Inspectorul Sorin Trocaru şi profesor doctor Petrică Crăciun, care este de altfel si absolvent al CNRV Roman, l-au felicitat pe profesorul Tit Tihon, membru în Comisia Centrală de pregătire a lotului internaţional de Astronomie şi Astrofizică al României. Profesorul Tit Tihon s-a implicat în menţinerea Cercului de Astronomie şi Astrofizică, realizând revista „Quark de liceu“ şi mai apoi revista şcolară „Herald”.

via „Monitorul de Roman” – Lăcrămioara Buga