Performanţă istorică

„Ziarul Muşatinilor” a realizat un interviu cu unul din redactorii acestuia, Ştefana. Tema în sine nu a fost, cum am putea să ne aşteptăm, una jurnalistică. Interviul a surprins emoţiile trăite de Ştefana la etapa naţională a Olimpiadei de Istorie desfăşurată la Iaşi în perioada 3-7 aprilie 2012. Elevă în clasa a XI-a coordonată de prof. Ovidiu Albert, Ştefana a reuşit să obţină singura distincţie pentru judeţul Neamţ.

ZM: Ştefana, te-ai clasat în topul primilor 10 elevi la disciplina Istorie din România. Ştim ca ai obţinut cel mai bun loc (7) pentru olimpicii din Neamţ şi, dealtfel, eşti singura din Moldova intrată pe lista premianţilor la clasa a XI-a. Cum a fost?
Ştefana: A fost destul de greu, dar cred că m-am pregătit suficient de bine încât să fac faţă subiectelor. Nu m-am mai calificat pănă acum la faza naţională şi aveam o responsabilitate mare, fiind singura calificată din oraş în urma contestaţiilor. Fiind lipsită de experienţă pot spune că am avut un rezultat bun. Organizarea olimpiadei a fost foarte bună, condiţiile de cazare şi programul stabilit ne-au mulţumit pe toţi.
ZM: Te aşteptai?
Ştefana: Să ma calific, da, dar să iau o nota atât de bună, nu. Nu sunt optimistă şi de obicei mă aştept la ce poate fi mai rău. Mă bucur că acum nu a fost cazul.
ZM: Cum ţi s-a părut concurenţa în perspectiva Olimpiadei de la anul?
Ştefana: Elevii au fost foarte buni, iar la clasa a unsprezecea s-au luat notele cele mai mari (inclusiv singura notă de 10). Dacă voi reuşi să ajung la această etapă şi anul viitor sper să obţin un loc mai bun.
ZM: În afara examenului propriu-zis, ai mai avut parte şi de alte experienţe utile la Iaşi?
Ştefana: Da, am cunoscut persoane deosebite. Noi, cei din Neamţ, am fost foarte uniţi, aproape ca fraţii şi am dori să colaborăm în proiecte în viitor. A fost o experienţă foarte placută şi mi-aş dori oricând să o repet.
ZM: Vei lua în considerare istoria ca o opţiune pentru o viitoare carieră?
Ştefana: Da, opţiunile mele în momentul de faţă sunt istoria şi psihologia. Deşi multe persoane spun că nu sunt domenii din care să poţi obţine un venit bun, eu cred că pasiunea conteaza, iar istoria este un domeniu foarte complex, cu un rol important pentru societate.
ZM: Mulţumim şi mult succes în continuare!